گزارشی از برنامه سازگاری با کم آبی در گلستان:
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای گلستان، برنامههای سازگاری با کمآبی استان گلستان که در جلسه کارگروه ملی سازگاری با کمآبی ایران مصوب شد، بارقه امیدی است تا بتوان این استان شمالی را از معظل کم آبی و خشکسالی رهانید.
طبق این برنامه قرار است ظرف 5 سال ، صرفهجویی ۱۴۲ میلیون مترمکعبی از منابع آب گلستان انجام شود که ۱۲۳ میلیون آن از منابع زیرزمینی و ۱۹ میلیون از منابع سطحی است.
از جمله راهکارهای تبیین شده برای سازگاری گلستان با کم آبی، مدیریت بهینه مصرف و صرفه جویی منابع آب است که معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای استان عنوان میدارد با اجرای این برنامه در مدت پنج سال بیش از ۱۴۰ میلیون مترمکعب در مصرف آبهای زیرزمینی و سطحی این استان شمالی صرفهجویی خواهد شد.
مهندس جواد تیموری اظهار کرد: این برنامه پنج ساله دارای بخشهای مختلفی است که به عنوان مثال در حوزه آبهای زیرزمینی ۹ برنامه دارد که باید در این مدت حدود ۲ هزار حلقه چاه غیرمجاز در استان گلستان مسدود شود تا بتوان ۱۸ میلیون مترمکعب، مصرف آب زیرزمینی را کاهش داد.
وی افزود: تعیین تکلیف ۱۲ هزار حلقه چاه فاقد پروانه، اصلاح و تعدیل پروانه ۱۱ هزار حلقه چاه آب کشاورزی و نصب ۱۴ هزار دستگاه کنتور هوشمند بر روی چاههای آب از دیگر اقداماتی است که در برنامه جامع سازگاری با کم آبی در استان گلستان عملی خواهد شد.
به گفته مهندس تیموری، با انجام سه طرح مذکور در مدت پنج سال حدود ۷۱ میلیون مترمکعب آب در بخش زیرزمینی صرفه جویی میشود.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقهای گلستان، جلوگیری از اضافه برداشت چاههای مجاز را از دیگر برنامههای حوزه مدیریت مصرف آبهای زیرزمینی در استان برشمرد و گفت: این طرح برای هزار و ۵۰۰ حلقه چاه مجاز انجام میشود تا ۲۹ میلیون مترمکعب در مصرف آب صرفه جویی شود.
وی ادامه داد: استقرار ۳۲ اکیپ گشت و بازرسی به صورت مستمر، انجام اقدامات فرهنگی و آموزشهای عمومی و اجرای ۲ طرح در زمینه تقویت آبخوانها از طریق تغذیه مصنوعی و پخش سیلاب و نیز ایجاد ۱۹ ایستگاه ثبات الکترونیکی و ۴۰ ایستگاه برخط در حوزه هواشناسی و هیدرومتری از دیگر برنامههای سازگاری با کم آبی در استان گلستان است که با اجرای این برنامهها در مدت پنج سال ۱۱۸ میلیون مترمکعب از مصرف آبهای زیرزمینی در استان کاسته خواهد شد.
تیموری گفت: درحوزه آبهای سطحی نیز ۲ برنامه پیشبینی شده که شامل بهبود شبکههای آبیاری زهکشی در حوضه قره سو و زرین گل به مساحت هشت هزار هکتار و مطالعه و اجرای مدیریت مشارکتهای مردمی با ایجاد ۱۵ تشکل آببران است که در نهایت سه میلیون مترمکعب در مصرف آبهای سطحی صرفهجویی خواهد شد.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای گلستان همچنین گفت: از ابتدای برنامه سازگاری با کم آبی در استان گلستان، 566 حلقه چاه غیر مجاز مسدود و مسلوب المنفعه شده است.
وی اضافه کرد: همچنین از ابتدای این برنامه که از سال 1400 آغاز شده است تاکنون 2095 حلقه چاه فاقد پروانه تعیین تکلیف شده است و همچنین 1868 پرونده چاه های کشاورزی اصلاح و تعدیل شده است.
وی افزود: از ابتدای برنامه تاکنون یک هزار و 188 کنتور هوشمند بر روی چاه های کشاورزی نصب شده است.