به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای گلستان، مهندس حسن فرازجو اظهار کرد: مدل های هیدرو - اقتصادی ، از یک سو پراکنش مکانی منابع آب ، ارزش اقتصادی ، سیاست های مدیریتی و زیر بنایی را در نظر می گیرد و از سوی دیگر تخصیص آب بین مصارف مختلف ( شرب ، صنعت ، کشاورزی و محیط زیست ) را در بعد زمان و مکان ، با در نظر گرفتن محدودیت های فیزیکی ، اقتصادی ، زیست محیطی و سازمانی ، بهینه سازی می کند.
وی افزود: علاوه بر این ، به عنوان یک ابزار سودمند در فرایند تصمیم سازی برای حل معضلات ناشی از اهداف متضاد ذینغعان به کار می روند و برای مطالعه چالش های متنوع مدیریت منابع آب از جمله تخصیص آب بین بخشی ، سازگاری با تغییر اقلیم ، مدیریت مخازن ، همبست آب - غذا - انرژی و برنامه ریزی سرمایه گذاری ارائه شده اند.
مهندس فرازجو بیان کرد: سیستم ارزیابی و برنامه ریزی منابع آب با در نظر گرفتن معادلات بیلان آبی ، خصوصیات مختلف حوضه آبریز ، نقاط مصرف ، جریان و انتقال آب و ... ، به شبیه سازی مولفه های چرخه هیدرولوژیکی در فرایند بارش – رواناب در سطح حوضه آبریز می پردازد.
طراحی سیستم منابع آب و پیش پردازش داده ها از مقدمات اجرای این مدل ها می باشند. بررسی شرایط فعلی ، سیاست های تخصیص آب بین بخشی و ارزیابی سناریوهای مدیریتی و توسعه ای ، از دیگر مواردی می باشند که با استفاده صحیح از آن ها می توان با تخصیص بهینه منابع آب و در نظر گرفتن روابط اجتماعی – اقتصادی ، مهندسی و زیست محیطی ، منافع حاصله را افزایش داد .
در سال های اخیر استفاده از این مدل ها به طور فزاینده ای در زمینه های مختلف مدیریت منابع آب مانند بهینه سازی الگوی کشت ، شبیه سازی دقیق تر فرایندهای هیدرولوژیکی ، برآورد نیاز آبیاری و تولید محصولات کشاورزی در سطح دشت ها و شبکه های آبیاری و زهکشی ، تعیین سیمای بهینه طرحهای توسعه منابع آب در سطح حوضه آبریز ، کاربرد داشته است و در بسیاری از کشورها از جمله استرالیا ، چین ، اسپانیا ، برزیل ، آمریکا ، مکزیک و ... مورد استفاده قرار گرفته اند. در کشور ایران نیز تحقیقات و مطالعاتی در استان های مختلف انجام شده است که معمولا از مدل های منابع آب VENSIM ، MODSIM و WEAP و در روش های اقتصادی نیز از برنامه ریزی ریاضی دستوری و اثباتی استفاده شده است .
مهندس حسن فرازجو بیان کرد: در مطالعات طرح های توسعه منابع آب استان گلستان از جمله برنامه ریزی منابع آب سد میرداماد نیز از مدل های منابع آب متداول استفاده شده و امید است با گسترش استفاده از مدل های هیدرو اقتصادی در مطالعات فنی ، شاهد تلفیق مفاهیم اقتصادی و درک مهندسی از سیستم های هیدرولوژیکی و در نهایت، افزایش اثر بخشی طرح های توسعه منابع آب استان باشیم.