به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای گلستان، مهندس سید محسن حسینی در مبحث روایت سیل افزود: بدلیل شیب ۱۷ درصدی حوضه و زمان تمرکز پایین آن (حدود یک ساعت) ، جریان سیلاب به سرعت به اراضی شیبدار بالادست آزادشهر با شیب ۴ درصد رسید و سرریز شدن جریان در سواحل چپ و راست رودخانه های خنجری و پالم قبل از ورود آنها به محدوده شهری، سیلاب در اراضی کشاورزی جریان پیدا کرده و به رواناب حاصل از اراضی شیبدار بالادست ملحق شد و بعلت توپوگرافی و شیب عمومی منطقه به درون شهر منتقل گردید.
وی افزود: باتوجه به کاهش مجدد شیب در محدوده شهری(۲درصد) ، و ابعاد خیابان ها و بلوارهای داخل شهر، رواناب سطحی در برخورد با خیابان اصلی متوقف شده و پس زدگی آب در بلوار اصلی باعث آبگرفتگی وسیعی گردید ، همچنین بعلت کاهش سطح مقطع رودخانه در محل احداث پل های عبوری موجب پس زدگی باعث سرریز سیل به سواحل رودخانه و تشدید آبگرفتگی شد.
سرپرست شرکت آب منطقه ای گلستان تصریح کرد: باتوجه به قطع رگبار و فعالیت ماشین آلات دستگاه های مختلف ، سیلاب، نهایتا تا عصر همان روز از محدوده شهر خارج شد.
وی با اشاره به عوامل تشدید کننده این سیلاب افزود: شیب زیاد خصوصا در ناحیه جنگلی به مساحت ۴هزار هکتار و کاربری اراضی زراعی بالادست شهر در حدود ۲۵۰۰ هکتار در مواقع سیلاب باعث فرسایش این اراضی و انتقال رسوبات به پایین دست شده و ضمن افزایش حجم سیلاب ، باعث کاهش توانایی عبور جریان توسط رودخانه و سرریز به خارج مقطع اصلی رودخانه می گردد. سازه های تقاطعی و طولی نامناسب با سیلاب اخیر، انسداد دهانه پل ها توسط رسوبات جامد شناور و کاهش شدید شیب به ۳ دهم درصد در پایین دست شهر از دیگر عوامل تشدید کننده این سیلاب بود.
مهندس حسینی تکمیل عملیات آبخیزداری و افزایش تراکم پوشش گیاهی در اراضی ملی، افزایش کارایی سازه احداثی آبخیزداری، مدیریت اراضی شیبدار در راستای تبدیل کاربری اراضی زراعی به باغات و بوته های چندساله کم آب طلب، لایروبی مستمر رودخانه ها، اجرای کانال انحراف آب از رودخانه خنجری و پالم از بالادست شهر به مسیل قره سو را از جمله راه حل های مدیریت سیلاب در بالادست عنوان کرد.
وی افزایش سطح مقطع رودخانه، رفع موانع سازه های تقاطعی و طولی، بازنگری مطالعات جمع آوری آب سطحی شهر، افزایش سطح مقطع جداول آب روی شهر، تنظیف و لایروبی مستمر رودخانه و جداول آب روی شهری، افزایش سطح نفوذپذیر پیاده روها، منازل مسکونی و ... اصلاح اساسی هندسه پیاده روها و بلوارها و احداث آب روهای فرعی منتهی به رودخانه در سطح شهر را از جمله اقدامات پیشنهادی مدیریت سیلاب در محدوده شهری عنوان نمود.
مهندس حسینی افزود: لایروبی مستمر رودخانه ها، تعریض رودخانه ها و رفع موانع سازه های تقاطعی از جمله دیگر راه حل ها در محدوده پایین دست شهر است.
سرپرست شرکت آب منطقه ای ، مطالعات حد بستر و حریم رودخانه خنجری بطول ۱۳ کیلومتر، مطالعات حد بستر و حریم رودخانه پالم بطول ۱۰ کیلومتر ، لایروبی و ساماندهی رودخانه های خنجری و پالم در سال ۱۳۹۸ به طول ۲۰ کیلومتر، شناسایی و توزیع اخطاریه به متصرفین بستر و حریم رودخانه ها ، پیگیری های قضایی و آزادسازی و رفع تصرف های صورت گرفته را از جمله اقدامات این شرکت در طی سال های اخیر عنوان نمود.
وی افزود: پس از سیل ،تعریض و لایروبی ناشی از سیل آغاز شد و تاکنون در رودخانه پالم یه طول ۷۰۰ متر و تعریض و لایروبی ناشی از سیل در رودخانه خنجری به طول ۴۶۰ متر توسط شرکت انجام شده و ادامه دارد.
️استاندار گلستان نیز در این جلسه گفت : مبنای همه باید رعایت قوانین شهرسازی باشد و نباید استفاده از ظرفیت کمیسیون های ماده ۵ و ماده ۱۰۰ به عنوان یک رویه تلقی شود .
دکتر حق شناس افزود : لازم است اداره کل منابع طبیعی با تکمیل عملیات آبخیزداری ، سازمان جهاد کشاورزی با مدیریت اراضی شیبدار ، شرکت آب منطقه ای از طریق لایروبی مداوم رودخانه ها و احداث سازه و کانال انحراف سیلاب از بالادست شهر به مسیل قره سو و شهرداری ها و دهیاری ها با ممانعت از ساخت و سازهای غیر مجاز و اصلاح سازه های تقاطعی مانع از آسیب های سیلاب ها شوند.