به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای گلستان ، مهندس جواد تیموری اظهار کرد: بر اساس مصوبه شورای تامین گلستان، ۹۶ آببندان غیرمجاز با سطح ۴۴۰ هکتار و حجم ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار متر مکعب در بستر رودخانه و حاشیه گرگانرود به طول ۳۰ کیلومتر در حد فاصل شهر گنبد منتهی به ورودی سد وشمگیر تخریب خواهد شد و اولویت تخریب مربوط به ۷۵ مورد آب بندانهای موجود در بستر فعال رودخانه گرگانرود است و در مرحله بعدی ۲۱ آب بندان واقع در بستر سابق در برنامه تخریب قرار خواهد گرفت.
وی گفت: نشستهای کارشناسی با حضور معاونتهای مرتبط ستادی و مدیران شهرستان انجام و آببندانهای غیرمجاز شناسایی و ۲ تا ۳ مرحله اخطاریه به متصرفان داده شد.
مهندس تیموری اظهار کرد: با توجه به اهمیتی که رودخانهها در حیات ما انسانها و همه موجودات دارد و در شرایطی که ما از نظر اقلیمی در آن قرار میگیریم در شرایط ترسالی و سیلابی که استان گلستان سیلابهای متعددی را تجربه کرده بویژه در سال ۹۸ که مدتی استان را درگیر خود کرد و در شرایط خشکسالی که متعدد در استان تجربه کردیم رودخانهها نقش مهمی ایفا میکنند ، احداث تاسیسات ذخیره آب باید به جا و مناسب صورت گیرد.
وی ادامه داد: آنچه قانونگذار به آن اشاره کرده این است که بستر رودخانهها جزو انفال و منابع آب چه آب زیر زمینی و چه آبهای سطحی جزو مشترکات است و هرکس در هر مکان و زمان که میخواهد استفاده کند باید درخواست مجوز ارائه دهد و بعد از بررسی موارد فنی اگر دارای شرایط لازم باشد توسط شرکتهای آب منطقه ای با صدور مجوز موافقت میگردد.
مهندس تیموری همچنین با اشاره به اهمیت رودخانه گرگانرود در استان گلستان که در شرایط ترسالی و خشکسالی مدیریت خاص خود را میطلبد، بیان کرد: در شرایط سیلابی باید مسیر رودخانه کاملا باز باشد که بتواند جریانهای سیلابی را بدرستی هدایت کند تا سیلاب به بخش های اطراف آسیب وارد نکند.
وی گفت: بر اساس بررسیهای کارشناسی که انجام شده و بویژه بعد از تجربه سیل اخیر آببندانهای غیر مجاز که در بستر رودخانه با دوره برگشت سیلابی ۲۵ ساله قرارگرفتهاند بدلیل دیواره هایی که احداث کرده اند مانع از عبور جریان سیلابی میشوند.
مهندس تیموری خاطرنشان کرد: برابر قوانین و مقررات این بستر سیلابی با دوره بازگشت ۲۵ ساله باید کاملا باز باشد تا مانعی برای عبور جریان آب ایجاد نشود و جریانهای سیلابی به شکل ایمن از آن عبور کند.
وی ادامه داد: همچنین در زمانهای خشکسالی نیز برداشتهای آبی که توسط این آببندان ها انجام میشود مانع از این میشود که به بهرهبرداران دارای مجوز آب برسد.
معاون حفاظت و بهره برداری آب منطقهای گلستان افزود: بستههای حمایتی ویژهای برای افرادی که معیشت آنها از این راه تامین میشود در نظر گرفته شده است که از جمله آنها: اراضی که تحت پوشش آببندانها بوده است بصورت کشت موقت زراعی در اختیار متصرفین فعلی آنها قرار خواهد گرفت و دیگر اینکه با توجه به اینکه شرکت آب منطقهای موفق شد از وزرات نیرو تخصیصی را از آب دریا بگیرد، این امکان وجود دارد که در صورت تمایل درقالب شرکت تعاونی آبزیپروری در منطقه مورد نظر کارشناسان مربوطه پرورش آبزیان شکل بگیرد و به فعالیت خود بپردازند.
تیموری در خاتمه اظهار داشت : این آببندانهای غیر مجاز به هیچوجه مجوز بهرهبرداری و آبگیری ندارند و در جلسه ای که اخیرا با حضور مدیران شهرستان گنبدکاووس و متصرفین این آببندانها تشکیل شد ، تا ۲۲ بهمن فرصت داده شد که متصرفین آببندانها خودشان عملیات تخریب را انجام دهند.