معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای گلستان:
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای گلستان، مهندس جواد تیموری در گفتگو با برنامه رادیو روزنه ، با اشاره به شرایط خشکسالی در استان، گفت: مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی کشور، در سال آبی گذشته گلستان را از نظر میزان کاهش بارندگی جزو ۵ استان اول کم بارش کشور قرار داد؛ این یعنی دو و نیم میلیارد مترمکعب آب سالانه نیز در اختیار نبود.
البته افزایش ۴۸ درصدی میزان بارندگی در مهر ماه سال زراعی جدید نسبت به آمار بلندمدت، کشاورزان را امیدوار کرده که سال بهتری از لحاظ کشت را پیش رو داشته باشند.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای گلستان در خصوص آخرین وضعیت منابع آب گفت: ۸۵۰ هزار هکتار از اراضی استان مستعد کشاورزی است اما با توجه به محدودیتهای آبی، در ۶۵۰ هزار هکتار کشت صورت میگیرد که از این مقدار نیز ۲۵۰ هزار هکتار آبی و مابقی دیم است.
در سال آبی ۹۹-۱۴۰۰، شاهد کاهش ۲۹ درصدی بارندگی و افزایش یک و نیم تا ۲ درجه حرارت هوا در استان بودیم.
*رواناب رودخانهها در سرشاخه ۵۰ درصد و در رودخانههای اصلی از جمله گرگانرود تا ۸۰ درصد کاهش یافت*
تیموری با اشاره به افت بیسابقه سطح آبهای زیرزمینی در استان، گفت: در حال حاضر شاهد کاهش ۲۰ درصدی ذخیره آبهای زیرزمینی در استان هستیم.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته رواناب ورودی به سدهای استان بیش از ۵۰ درصد کاهش داشت، تصریح کرد: کاهش ذخیره آب سدها باعث شد که نتوانیم همانند سالهای گذشته آب را در اختیار کشاورزان قرار دهیم. باوجود شرایط خشکسالی کمسابقه اما موفق شدیم سال گذشته حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب را برای ۲۲ هزار هکتار اراضی کشاورزی و ۲ هزار هکتار از مزارع پرورش ماهی تأمین کنیم.
وی افزود: آبیاری اراضی مستعد کشاورزی در استان با روشهای متداول آبیاری کنونی، پنج و نیم میلیارد مترمکعب آب میخواهد درحالیکه کل پتانسیل آبی در استان ما، دو و نیم میلیارد مترمکعب است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای گلستان تأکید کرد: تنها راه ما، مدیریت مصرف آب با اصلاح روشهای آبیاری، افزایش راندمان انتقال آب، توجه به زمان مناسب آبیاری و الگوی کشت مناسب است.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت، با اشاره به مشکلات کشاورزان در اطراف سد وشمگیر، گفت: بهار و تابستان امسال در سد وشمگیر با کمبود شدید آب مواجه بودیم و با این شرایط نیز کشاورزان در سطح ۲ هزار هکتار اقدام به کشت بهاره کردند که البته با توجه به شرایط خشکسالی و تأمین شدن آب کافی، با مشکل روبهرو شدند.
وی با بیان اینکه در استان ما عدم تناسب در زمان ریزشهای جوی و نیاز آبی وجود دارد، گفت: ریزشهای جوی در گلستان معمولاً از پاییز شروع میشود و زمستان به اوج خود میرسد و تا فروردین و گاها اردیبهشت ادامه پیدا میکند اما نیاز آبی ما در بخش کشاورزی از اواخر خرداد شروع میشود و تا پایان شهریور ادامه پیدا میکند.
تیموری بیان کرد: در حال حاضر در استان ۱۴ سد بزرگ و ۸۰ سد کوچک مخزنی برای ذخیره آب و استفاده از آن در زمان نیاز ایجاد شده و سدهای دیگری نیز در دست ساخت و مطالعه است.