به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای گلستان، مهندس علی نظری اظهار کرد: در پی صدور اخطاریه اداره کل هواشناسی استان در تاریخ 97/12/25، بارش شدید از عصر 97/12/26 بطور یکپارچه و همزمان در استان آغاز شد. لکن بارش اخیر نسبت به سایر بارشها و سیلابهای گذشته تفاوتهای زیادی داشت که ویژگی بارش مذکور بدین شرح میباشد:
وی بیان کرد: اولاً بارش مذکور در انتهای فصل زمستان رخ داده که خاک از آب اشباع بوده است، لذا در مقایسه با سایر فصول نسبت بیشتری از بارش به رواناب تبدیل می شود، ثانیاً در حوضه بالادست سدهای گرگانرود بطور متوسط 220 میلیمتر(حدود 50درصد متوسط بارش سالانه استان) و در برخی ایستگاهها تا 318 میلیمتر (معادل 70 درصد متوسط بارش سالانه استان) بارندگی اتفاق افتاده است و بخش زیادی از این بارش در مدت حدود 24 ساعت رخ داده است و تمامی رودخانه های حوضه گرگانرود توامان طغیان کردند. شهر آق قلا در محلی بعد از الحاق تمامی رودخانه های حوضه گرگانرود واقع شده و بعبارتی تمامی سیلابهای تولیدی در تمامی رودخانه های حوضه گرگانرود پس از الحاق با یکدیگر میبایست از شهر آق قلا عبور نماید.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای گلستان افزود: حجم سیلاب ناشی از بارش اخیر حوضه بالادست آققلا 264 میلیون مترمکعب تاکنون محاسبه شده است و با توجه به تداوم خروج سیلاب تولیدی از زیرحوضهها، حجم مذکور بیش از 300 میلیون متر مکعب برآورد شده است. لذا حجم سیلاب تولیدی بیش از 2/5برابر ظرفیت تمامی مخازن سدهای مخزنی مسیر گرگانرود برآورد شده است .از مجموع سیلاب تولیدی حدود 130 میلیون مترمکعب (معادل 2/7 برابر کل مخزن) در حوضه بالادست درگلستان میباشد. لذا حجم سیلاب تولیدی بیش از 2/5 برابر ظرفیت تمامی مخازن سدهای مخزنی مسیر گرگانرود برآورد شده است.
درخصوص لایروبی مخازن سدها، در طراحی مخازن سدها میزان رسوب وارده بعنوان یک مولفه اساسی مورد توجه میباشد. لکن بدلیل تغییر رژیم بارندگی در استان گلستان در طی دو دهه اخیر ، سیلابهای متعدد کوچک و بزرگی بوقوع پیوسته که موجب انباشت رسوب فراوان در داخل مخازن سدهای استان و کاهش حجم مخزن آنها شده است و بر همین اساس در علاج بخشی سدها، سدوشمگیر، افزایش ارتفاع و ایجاد مخازن جدید در مقایسه با لایروبی از نظر اقتصادی و فنی بعنوان گزینه برتر از سنوات گذشته در حال انجام میباشد.