مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گلستان خبر داد:
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای در گلستان، مهندس علی نظری در نشست خبری با اصحاب رسانه که به مناسبت هفته صرفه جویی در مصرف آب برگزار شد، با اشاره به وضعیت منابع آبی در استان اظهار کرد: از ابتدای سال آبی جاری تاکنون در استان 343 میلی متر بوده در حالی که در مدت مشابه سال گذشته میزان بارش های به ثبت رسیده 524 میلی متر بود، در این مدت 35 درصد بارش ها کاهش یافته و در مقایسه با میانگین بلندمدت نیز شاهد کاهش 17 درصدی هستیم.
وی با اشاره به کاهش رواناب رودخانه های استان افزود: کاهش بارش ها، تغییر اقلیم و رژیم بارش، خشکسالی و همچنین برداشت های بی رویه از آب های زیرزمینی موجب کاهش رواناب رودخانه ها شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان در ادامه بیان کرد: در این مدت میزان رواناب گرگانرود نسبت به سال گذشته 37 درصد و نسبت به میانگین بلندمدت 67 درصد کاهش را نشان می دهد. هم چنین رواناب اترک 52 درصد نسبت به سال قبل و 77 درصد نسبت به میانگین بلندمدت کاهش و در زرین گل نیز 27 درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال گذشته و 56 درصد کاهش نسبت به میانگین درازمدت به ثبت رسیده است.
وی اظهار کرد: هم چنین در آورد رودخانه های گرمابدشت 47 درصد نسبت به سال قبل و 68 درصد نسبت به درازمدت و در قره سو نیز 61 درصد کاهش رواناب نسبت به سال گذشته و 74 درصد نسبت به میانگین بلندمدت ثبت شده است.
مهندس نظری با اشاره به کاهش حجم ذخیره آب سدهای استان هم اعلام کرد: در حال حاضر 32 درصد از حجم مخازن سدهای استان آب ذخیره شده که معادل 91 میلیون مترمکعب است، در حالیکه در مدت مشابه سال گذشته میزان ذخیره سدهای استان 77 درصد و معادل 218 میلیون مترمکعب بود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان درباره جوامع مختلف بسته به سرانه آّب گفت: سرانه آب در جوامع پرآب و بدون تنش به ازای هر نفر یک هزار و 700 مترمکعب، در جوامع دارای تنش و کم آب هزار تا یک هزار و 700 مترمکعب، در جوامع بحرانی کمتر از یکهزار مترمکعب و در مناطق دارای بحران مطلق کمتر از 500 مترمکعب است. سرانه آب در کشورمان یک هزار و 600 مترمکعب است و در گلستان این سرانه کمتر و حدود یک هزار و 400 مترمکعب است.
مهندس نظری درباره استفاده از آب های زیرزمینی افزود: در کشور ما 86 درصد از منابع آب تجدیدپذیر بهره برداری می شود که این عدد در استان حدود 76 درصد است. در عین حال 87 درصد آب تجدید پذیر در بخش کشاورزی وزیست محیطی، 10 درصد بخش شرب و سه درصد صنعت مصرف می شود.
وی با بیان اینکه با افزایش جمعیت، تقاضا برای آب و مصرف آن افزایش می یابد، اظهار کرد: اگر مدیریت آب را به چهار دوره تقسیم کنیم، در حال حاضر در مقطعی قرار داریم که عرضه آب با میزان مصرف فاصله زیادی پیدا کرده است برای همین مجبور هستیم از کیلومترها دورتر انتقال آب انجام دهیم یا از آب های نامتعارف و شور و آب دریا (با استفاده از آب شیرین کن) بهره برداری کنیم.
مهندس نظری خاطرنشان کرد: در این شرایط نیاز به تغییر الگوی و مدیریت مصرف آب داریم که همه بخش ها از جمله کشاورزی، شرب و صنعت باید نسبت به آن اهتمام داشته باشند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گلستان تصریح کرد: برای تامین آب در بخش های کشاورزی، صنعت و شرب این استان همچنان نیازمند سدسازی در سطح منطقه هستیم.
مهندس نظری همچنین در ادامه در خصوص سدسازی در استان افزود: این استان همچنان نیاز به ساخت سد دارد و در این رابطه قرار است از بانک توسعه اسلامی نیز وام دریافت کنیم.
وی بیان داشت: موافقت جذب 92.2 میلیون یورو معادل سه هزار و 800 میلیارد ریال از بانک توسعه اسلامی برای ساخت سد قره چای و زرین گل گلستان اخذ شده است و با این اعتبار طی 5 سال شبکه های پایاب سد قره سو و زرین گل به صورت مدرن اجرا می شود.
مهندس نظری با بیان اینکه گلستان در شرایط نرمال یک میلیارد و 250 میلیون متر مکعب آب سطحی دارد، گفت: تاکنون 72 درصد از آب های سطحی استان از طریق سد سازی و آب بند مهار شده است.
وی به پیشرفت 70 درصدی ساخت سد نرماب مینودشت در شرق گلستان اشاره کرد و ابراز داشت: در صورت تامین به موقع اعتبار بویژه برای جابجایی روستائیان محدوده سد، عملیات اجرایی این طرح سال آینده به پایان خواهد رسید.
عملیات اجرایی سد نرماب چهل چای شهرستان مینودشت با ظرفیت 125 میلیون متر مکعب و توان تنظیم 190 میلیون متر مکعب در 1390 آغاز شد و قرار است آب مازاد سه رودخانه نرماب، چهل چای و خرمالو را ذخیره کند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گلستان همچنین گفت: تامین آب شرب 4 شهر مینودشت، گالیکش، گنبدکاووس و مراوه تپه و ساکنان 130 روستای منطقه صورت می پذیرد، پشتیبانی از سد وشمگیر، تامین آب زراعی 34 هزار هکتار با ایجاد شبکه پایاب از جمله اهداف اصلی ایجاد سد نرماب چهل چای مینودشت است.