مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گلستان:
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای گلستان، مهندس علی نظری با بیان این که تاکنون حدود 72 درصدآب های سطحی استان با ساخت سدهای بزرگ وکوچک مهار شده است، گفت: در حال حاضر بیش از 90 درصد آب شرب استان از طریق آب زیرزمینی تامین می شود و در نظر داریم با ساخت وتکمیل سدهای جدید رویکرد را بیشتر به سمت استفاده از آب سطحی برای تامین شرب استان سوق دهیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان بیان کرد: حجم تنظیمی سد نرماب 190 میلیون متر مکعب است که با افتتاح این سد 4 شهر و 130 روستا آبرسانی می شوند. آبیاری و زهکشی اراضی پایاب سد و پشتیبانی سد وشمگیر نیز از جمله اهداف ساخت این سد است.
وی افزود: متوسط بارندگی استان 450 میلی متر است و از ابتدای سال آبی جاری تا پایان بهمن، حدود 229 میلی متر باران در استان داشتیم که 3/27 درصد نسبت به سال گذشته و نسبت به بلند مدت بیش از 6 درصد کاهش بارش را نشان می دهد.هر چند در بارش برف با افزایش رو به رو بودیم که با آب شدن برف ها امید است، کمی به حجم مخازن آبی استان اضافه شود.
مهندس نظری با بیان این که 34 درصد حجم مخازن سدهای استان معادل 101 میلیون متر مکعب تاکنون آبگیری شده است گفت: این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته 110 میلیون متر مکعب مخازن ما آبگیری شده بود.
وی در خصوص وضعیت رواناب های استان گفت: به علت تغییر اقلیم و خشکسالی و همچنین کاهش بارندگی، رواناب های استان بین 60 تا 71 درصد کاهش داشته اند.
مهندس نظری در رابطه با چاه های استان اظهار کرد: در استان 35هزار و 400 حلقه چاه داریم که 19 هزار و400 حلقه آن مجاز وحدود 16 هزار حلقه چاه، غیر مجاز می باشد. چاه های غیر مجاز اغلب به صورت کم عمق و با اعماق کمتر از 20 متر حفاری شده اند، بطوریکه بیش از 95 درصد چاه های غیر مجاز دارای عمق و آبدهی کم می باشند. چاه های محفوره غیر مجاز بعد از سال 85 طبق قانون پر و مسلوب المنفعه می شوند و چاه های حفر شده قبل از سال 85 نیز در کمیسون مربوطه طبق قانون تعیین تکلیف چاه های فاقد پروانه، تعیین تکلیف می شوند.
وی تصریح کرد: در جوامعی که آب تجدید پذیر شان تا 40 درصد برداشت بشود، شرایط مطلوبی دارند اما اگر آب تجدید پذیر تا 60 درصد مصرف شود وارد تنش آبی و اگر بیشتر از 60 درصد باشد، وارد مرحله بحران در منابع آبی می شوند.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان افزود: در کشور ما 86 درصد ودر استان ما نیز 74 درصد از آب تجدید پذیر استفاده می شود، که طبق برنامه باید به 60 درصد تقلیل یابد، تا بتوانیم از مرحله بحران آبی خارج شویم.
مهندس نظری افزایش تقاضای آب به دلیل افزایش جمعیت، شرایط اقلیمی خاص استان، افزایش آلودگی منابع آبی و توزیع مکانی متفاوت بارش ها را از جمله چالش های منابع آبی استان ذکر کرد و گفت: باید بتوانیم این شرایط را مدیریت نماییم.